سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تکنولوژی چیست ؟

تکنولوژی از جنبه های گوناگون تعاریف متعددی دارد از نظر علمی تکنولوژی، نتیجه ی نهایی تحقیقات یا همان دانش و اطلاعات می باشد که با استفاده از این عوامل می تواند به یک محصول تجاری تبدیل شود.

از نظر مهندسی تکنولوژی ابزاری است که برای تولید و ساختن محصولات بهتر به کار گرفته می شود. محصولات بهتر محصولاتی ست که با کمترین هزینه و وقت بهترین عملکرد را داشته باشد.

حقوق دانان این گونه تکنولوژی را تعریف می کنند، تکنولوژی همان مالکیت معنوی است که باید مورد حمایت و حفاظت قرار بگیرد. تکنولوژی جلوه های قانونی گوناگونی دارد مانند: پتنت، کپی رایت، آثار ماسک، علائم تجاری و... مالکیت معنوی در تمام نقاط زندگی ما نفوذ کرده است از خرید لباس و خوردنی های مختلف گرفته تا سرگرمی مورد علاقه ی ما. یا حتی دارو هایی که در زمان بیماری مصرف می کنیم. قانون مسئول تمام این هاست، به همین دلیل زمان و تلاش فراوانی در این زمینه می کند.

از نظر مدیران بازرگانی، همه ی دارائی یک شرکت به تکنولوژی آن است که زیاد مورد توجه قرار نمی گیرد. اکثر شرکت های دنیا بر این باورند که با تکنولوژی به جایی می رسند و یک اصل مهم در فناوری و ارتباط شرکت هاست. اما هنوز متاسفانه در برخی از شرکت ها جا نیفتاده است. آن ها هنوز نتوانسته اند استراتژی تکنولوژی مناسبی برای کسب و کار خود پیدا کنند و هنوز نتوانسته اند ارزش های تکنولوژی خود را پیاده سازی کنند. مدیرانی در این موارد موفق اند که به اهمیت تکنولوژی پی برده باشند و توجه و منابع مناسبی برای این تکنولوژی اختصاص بدهند.

از نظر کسانی که با تکنولوژی کار می کنند پدیده ای است که زندگی را بسیار جالب تر و جذاب تر و سالم تر کرده است.

در کل تکنولوژی این گونه تعریف می شود، مجموعه ای از ابزار ها، اطلاعات و تجربه هایی که از علم سرچشمه می گیرد. که در طراحی، توسعه، سیستم ها و فرایند های گوناگون و ارائه خدمات مورد استفاده قرار می گیرد.

همه ی افراد جامعه در هر قشری، باید از تکنولوژی در زمینه ی کاری خود استفاده کنند. اگر با تکنولوژی به جلو بروند صد در صد موفق خواهند شد.

تکنولوژی مناسب

ایده تکنولوژی مناسب در قرن بیستم و توسط متفکرانی مانند E. F. Schumacher و Jacques Ellul مطرح شد تا بتوان موقعیت هایی را توصیف کرد که در آن استفاده از تکنولوژی های بسیار جدید یا آن هایی که به دسترسی به یک زیرساخت مرکزی یا اجزا و مهارت های وارداتی از قسمت های دیگر نیاز دارند، خیلی مطلوب نیست. یکی از دلایل ظهور جنبش بوم روستا (روستای پایدار) نیز به دلیل همین نگرانی ها بود.

 

خوش بینی و بدبینی نسبت به تکنولوژی در قرن بیست و یکم

این بخش بر روی نگرانی های آمریکایی ها تمرکز دارد اما می توان به طور کلی آن را به سایر کشور های غربی نیز تعمیم داد.

 

کمیت و کیفیت ناکافی اشتغال برای آمریکایی ها یکی از چالش های بنیادی اقتصادی است که با آن مواجه شده ایم. ارتباط بین تکنولوژی و این مشکل چیست؟

 

Jared Bernstein: این شکاف مهارتی نیست که حقوق ها را پایین نگه داشته است. اقتصاد ضعیف و عوامل دیگر هستند که باعث این مشکل شده اند.

 

“روزنامه American Prospect – اکتبر 2014”

 

Jared Bernstein، همکار ارشد در مرکز اولویت های سیاست گذاری و بودجه، در مقاله خود این ایده مورد قبول که اتوماسیون و به  طور کلی تر، پیشرفت های تکنولوژیکی عامل اصلی مشکل روز افزون بازار کار هستند را زیر سوال می برد. به نظر می رسد تز او رویکرد سومی بین خوش بینی و بدبینی است. اساسا او رویکردی بی طرف را در قبال ارتباط بین تکنولوژی و مشکلات آمریکایی ها در زمینه بیکاری و حقوق کم در پیش گرفته است.

 

او برای دفاع از نظر خود، دو بحث را مطرح می کند. اول این که به خاطر پیشرفت های تکنولوژیک اخیر، تعداد بیشتری از کارگران کار خود را از دست می دهند. با این وجود، شواهد علمی نمی تواند به طور واضح ثابت کند که تکنولوژی به قدری کارگران را بیکار کرده که بیشتر از آن که مشکلات را حل کند، مشکل به وجود آورده باشد. در حقیقت، اتوماسیون مشاغل تکراری را تهدید می کند اما شغل های رده بالاتر هنوز هم ضروری هستند زیرا آن ها مکمل تکنولوژی محسوب می شوند. علاوه بر این، جایگزین کردن کار های دستی که به قضاوت انعطاف پذیر و عقلانیت نیاز دارد توسط ماشین ها هنوز هم دشوار است. ثانیا، تحقیقات علمی ارتباط شفافی را بین پیشرفت های تکنولوژیک اخیر و روند تغییرات حقوق در دهه های گذشته نشان نداده است.

 

در نتیجه، بنا به نظرات های Bernstein، به جای تمرکز بر تکنولوژی و تاثیرات فرضی آن بر افزایش بیکاری و کاهش حقوق ها، باید در مورد سیاست های غلط که نمی توانند عدم تعادل در تقاضا، تجارت، درآمد و فرصت را جبران کنند، نگران بود.

 

برای افرادی که از اینترنت و موبایل به طور بیش از حد استفاده می کنند، تجربه احساس خستگی در نتیجه به هم خوردن الگو های خوابشان، امری محتمل است. مطالعات پیوسته نشان داده اند که افزایش BMI و وزن، اغلب در افرادی که زمان زیادی را در فضای مجازی می گذرانند و ورزش نمی کنند دیده می شود. استفاده زیاد از اینترنت در نمرات کم دانش آموزان نیز نمود پیدا می کند. همچنین به این نکته نیز اشاره شده که استفاده از تلفن همراه در حین رانندگی تعداد تصادفات جاده ای را، به خصوص در بین نوجوانان، افزایش می دهد. از نظر آماری، تعداد تصادفات نوجوانان چهار برابر افراد بالای بیست سال یا بیشتر است و درصد بسیار زیادی از نوجوانان در هنگام رانندگی پیامک می نویسند(81 درصد) و پیامک می خوانند(92 درصد). در این زمینه، رسانه های جمعی و تکنولوژی تاثیر منفی بر روی سلامت جسمی و ذهنی افراد دارند.

 

سیستم های تکنولوژیکی پیچیده

Thomas P. Hughes می گوید به دلیل این که تکنولوژی به عنوان راه کلیدی برای حل مشکلات در نظر گرفته می شود، ما باید نسبت به خصوصیات پیچیده و متنوع آن آگاهی بیشتری داشته باشیم تا بتوانیم از بهره بیشتری ببریم. تفاوت بین یک چرخ یا یک قطب نما و ابزار آشپزی مثل اجاق گازی یا فر چیست؟ آیا می توانیم همه آن ها، تنها بخشی از آن ها یا هیچ کدام از آن ها را به عنوان تکنولوژی محسوب کنیم؟

 

بنا به صحبت های Hughes، تکنولوژی اغلب با معنای محدود در نظر گرفته می شود. “تکنولوژی فرآیندی خلاقانه، شامل استفاده از نبوغ انسان است.” تاکید این تعریف بر روی خلاقیت، از تعاریف بدون قید که ممکن است به طور اشتباه تکنولوژی های آشپزی را نیز شامل شود، اجتناب می کند.

 

با این حال، به دلیل این که تکنولوژی در همه جا وجود دارد و اوضاع و شرایط جوامع را تغییر داده است، Hughes معتقد است مهندسین، دانشمندان و مدیران اغلب اعتقاد دارند می توانند با کمک تکنولوژی دنیا را به شکل دلخواهشان در بیاورند. آن ها اغلب فرض می کنند تکنولوژی به راحتی قابل کنترل است اما این فرض باید به طور جامع زیر سوال برود. برای نمونه، Evgeny Morozov به طور خاص دو مفهوم را به چالش می کشد: “اینترنت محور بودن” و “راه حل گرایی”. اینترنت محور بودن به این ایده اشاره می کند که جامعه ما متقاعد شده اینترنت یکی از پایدارترین و منسجم ترین نیرو ها است. راه حل گرایی ایدئولوژی است که معتقد است هر مشکل اجتماعی را می توان به لطف تکنولوژی و علی الخصوص به لطف اینترنت حل کرد. در حقیقت، تکنولوژی به صورت ذاتی دارای عدم قطعیت ها و محدودیت هایی است. بنا به بررسی نظریه Morozov توسط Alexis Madrigal، نادیده گرفتن این محدودیت ها منجر به ” پیامد های غیر منتظره ای خواهد شد که در نهایت ممکن نسبت به مسائلی که قرار است حل کنند، آسیب بیشتری برسانند.” Benjamin R. Cohen و Gwen Ottinger هم اثرات مختلف تکنولوژی را مورد بحث قرار داده اند.

 

بنابراین، لازم است تا محدودیت های تکنولوژی و به طور کلی تر دانش علمی، به خصوص در مواردی که با عدالت محیطی و مشکلات مربوط به سلامتی سر و کار دارند، پذیرفته شود. Ottinger این استدلال را ادامه می دهد و معتقد است پذیرش ادامه دار محدودیت های دانش علمی وابسته به درک جدید مهندسان و دانشمندان از نقششان است. چنین رویکردی از تکنولوژی و علم به افراد حرفه ای و فنی نیازی دارد که نقش خود در این فرآیند را به طور متفاوت درک کنند. آن ها باید خود را نه فقط به عنوان ارائه دهندگان اطلاعات و راه حل های فنی، بلکه به عنوان شرکت کنندگانی که در تحقیق و حل مشکلات مشارکت می کنند در نظر بگیرند.